sunnuntaina, joulukuuta 02, 2012

Eduskunta II

> Ryhmäteatterin Eduskunta II - dokumenttinäytelmä - menee Helsinginkadun näyttämöllä 7.12. asti.

Tuotanto siirtyy sitten lyhyeksi aikaa > Espoon kaupunginteatterin lavalle -.

Näytelmä kannattaa käydä katsomassa kaikkien niiden suomalaisten, jotka katsomoon ja kynnelle suinkin kykenevät. Jos vain hauskasti, mutta nasakasti asiapohjalta esitetyt yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Koe laatujournalismin uusin formaatti ja ylläty myönteisesti.

Kuva: Ryhmäteatteri / Mitro Härkönen

Näytelmä laittaa apeimmatkin aivosolut sykkimään; aivan uudella tavalla! Iloisesti ja kirkkaasti.


Näytelmän 2 euroa maksava käsiohjelma kannattaa muuten ehdottamasti ostaa. Sille kuuluu vuoden 2012 suuri journalistipalkinto omassa sarjassaan. Näytelmälle taas suurin journalismipalkinto 2012!

Dokumenttinäytelmä iskee tutkivan journalismin keinoin ja erittäin laajan taustatyön ansiosta Suomen todellisen hallintamuodon eli > korporativismin ytimiin. -

Oikeusturvan VOLF-työryhmän arvio näytelmästä > tästä linkistä -

Katsoja-arvio on tehty lukitsemalla esitys lakisääteisen vakuutusturvan alueella vallitsevaan todellisuuteen. Samat henkilöt ja organisaatiot ovat myös lakisääteisen eli pakollisen vakuutusturvan takana.

Tästä linkistä > Lakisääteinen vakuutusturva ja sen mustat aukot -

Toivoa sopii, että Ryhmäteatteri tekee tästä Eduskunta II näytelmästä audiovisuaalisen tallenteen. Ihan jo nykyisille sukupolville, jotka eivät ole vielä tajunneet sitä, ketkä Suomea todellisuudessa johtavat?

OHJAAJA - KÄSIKIRJOITTAJA SUSANNA KUPARISEN TV-HAASTATTELU

Toivotaan, että Eduskunta - sarja jatkuu. Tässä tekstiksi purettuna Susanna Kuparisen haastattelu Ylen aamu-tv:stä 27.9.2012. Alla olevan kuvan alaotsikkoa klikkaamalla pääsette halutessanne Ylen sivulle, josta ko. haastattelu on katsottavissa nauhalta. Katsominen on mahdollista ainakin tämän ajankuvareportaasin kirjoitushetkellä. Haastattelun pituus 10:44.

"Aurinko paistakoot ja Suomen sisäiset Berliinin murtukoot!" Oikeusturvan VOLF - työryhmä


Kuva: Kuvakaappaus Ylen sivulta.



Ylen aamu-tv 27.9.2012
RYHMÄTEATTERI TEKI SATIIRIN VELJESKUNTIEN SUOMESTA
- nauhalta litteroinut Oikeusturvan VOLF-työryhmä.
- keltaisella muutamia huomionarvoisia kohtia.


Ohjaaja – käsikirjoittaja Susanna Kuparista (S K) haastattelee Ylen toimittaja Juha Hietanen (J).


Juontaja: Ennakkoon merkittävästi huomiota saanut näytelmä eduskunta 2. Näytelmä saa tänään ensi-iltansa ryhmäteatterissa, ja tämähän on 3-osaiseksi kaavailtu sarja ja tällä kertaa tässä kakkosessa alaotsikko on Satiiri veljeskuntien suomesta. Tervetuloa aamutelevisioon käsikirjoittaja ja ohjaaja Susanna Kuparinen.

Susanna Kuparinen: Kiitos. Huomenta.

J: Huomenta. Tässä näytelmässä mennään nimenomaan  suomalaisen työeläkejärjestelmän kulissien taakse. Mitä sieltä löytyy?

S K: Sieltä löytyy roppakaupalla kabinettipolitiikkaa ja  työmarkkinajärjestöjä, sieltä löytyy AY-liike ja SAK ja toi EK ja STTK ja AKAVA jne jne.

J: Ne ovat vähän niin kuin konnan roolissa. Onko se todellisuus sellaista että siellä kähmitään siellä kabineteissa?

S K: Niin, no se konnan rooli tulee ehkä ennenkaikkea nyt siitä että, se on niin ei-julkista ja musta tuntuu että,  tää aika alkaa ajaa ohi tällaisen kabinettipolitiikan. Ja sit kun kyse on siitä että, täs työeläkesysteemissä on 136 mrd rahaa, niin sieltä paljastuu aikamoista vallankäyttöä ja peliä, jota käydään siellä piilossa, koska tuon kaltainen potti, niin sen hallitsija hallitsee Suomea. Ja se jälki on välillä aika rumaa.

J: Usein on ollut vallalla sellainen käsitys että,  valta kuuluu Suomessa kansalle ja sitä edustavat plää,plää,plää <[8) Mutta, onko se näin että, kun tässä Eduskunta 2, tässä näytelmässä nimenomaan nämä työeläkejärjestöt ovat siinä keskiössä, että eduskunnalle ei enää, se on oikeastikin sivuroolissa, kuten tässä näytelmässä.

SK:
Niin, no se on valitettavasti näin ja kyllä se näkyy tossa meidän esityksessäkin että, siinä käydään lopulta eduskunnassa, kävästään vaan pari kertaa  ja lopun aikaa me ollaan tehty ankarasti taustatöitä että me ollaan saatu riittävästi lähteitä ja tietoa siitä että, missä ne päätökset oikeasti tehdään ja mitä siellä tapahtuu, keitä ne on ja mitkä ne metodit on.

J: Niin, näistä lähteistä puheenollen, tässä tehdään nimenomaan tällaista dokumenttiteatteria?

S K: Joo.

J: Tässä ei puhuta sillä tavalla fiktiosta, kuten teatterissa usein?

S K: Joo, ei oikeastaan.

J: Miten te olette kaivaneet näitä tietoja?

S K: No me ollaan mm tuon mun työparin Jari Hanskan kanssa, no kohta vuosi töitä ja silleen aktiivisesti puol vuotta. Ensin taustotettu, etsitty kontakteja, haastateltu ja sit meitähän on siis 6 henkinen taustatiimi, tutkijoita, toimittajia, taiteilijoita ja sit me ollaa lyöty päämme yhteen. Mut Kyl täs on aika kauan aikaa menny ja nytkin tuntuu et me on vasta raapastu sitä pintaa. Mä voisin tehdä 8 esitystä, jo pelkästään sen materiaalin pohjalta mitä me ollaan nyt kaivettu, mutta tää on ehkä tällänen, miten sen sanois, sarja kohtauksia työeläkejärjestelmän pimeistä nurkista, mutta siis esimerkiksi työeläkejärjestöistä vois jatkaa vaikka kuinka pitkään.

J: No tässä kaydään kiinni moneen yksittäiseen päättäjään aika tiukasti ja kuvataan aika rajullakin tavalla. Kestääkö faktapohja jos joku heistä riitauttaa jotenkin tämän että, onko se asia nyt näin?

S K: No, kyllä se kestää. Ja sit useinhan kyse lopulta on tulkinnoista että, faktat pitää kutinsa tottakai, mut sit voidaan keskustella siitä että ollaanko me tulkittu faktojen pohjalta oikein.  Ja kyllä me ollaan pyritty siinäkin mahdollisimman tarkkaan analyysiin, et ei mennä väittämään mitä tahansa, koska siinä aika nopeasti ampuu itseään jalkaan. Mut se on totta et se meidän kritiikki on aika purevaa ja ankaraa mutta se ei välttämättä ole siis loukkaavaa. Et Lasse Laatunen esm sanoi mulle kun mä haastattelin sitä. Lasse Laatunen on EK lakiasiain johtaja ja VARMAn hallituksessa, niin se sano että ihmisten, jotka käyttää valtaa, niin niiden pitää opetella sietämään kritiikkiä. Se tulee vähän niinku sen duunin mukana.

J: Ok, suoraselkäisesti sanottu. Katsotaan tähän väliin pieni näyte näytelmän harjoituksista viikko sitten, Siinä keskipisteenä on eläkeyhtiö VARMAn toimitusjohtaja Matti Vuoria.

Demo: Naisääni: Vuorian palkkaa ja luontaisetuja 383 000€ VARMAN sijoitusten tuotto oli 8,1%. Vuoteen 2011 mennessäVuorian palkka oli noussut 789 000€ ja samana vuonna VARMAn sijoitusten tuotto oli 2,1% pakkasen puolella. Miesääni: se on ihan sama, mä saan mun bonukset….

J: Tuotto alas työeläkeyhtiöillä mutta palkka ylös. Kuinka vääränä tuota pidät?

S K: No mä voisin sanoa ettei me olla tuon asian kanssa yksin. Me ollaan saatu ihan hirveesti haastateltavia ja meillä on ollut valtava lauma syväkurkkuja ja meidän on ollut helppo saada ihmiset puhumaan, koska tuntuu että tää työeläkepomojen meininki loukkaa aika monen oikeustajua, et me ollaan haastateltu esm vuorineuvoksista eläkealan työntekijöihin, ja se johtuu osittain siitä että, eläkeyrityksissähän niillä on varma kassavirta sisään. Se on veroluonteinen se maksu, mitä ne kerää, et jos me jätetään eläkkeet maksamatta, me ollaan raastuvassa sen jälkeen.

 Ja sitten tää ikään kuin, niinku yks mun lähde sanoi et, ne otta rusinat joka pullasta, et silloin kun niille sopii ne on julkinen toimija, raha kelpaa kyllä mut, silloin kun niille sopii ne onkin yhtäkkiä finanssitaloja.

Et siinä on erikoista esimerkiksi se että, kun ajattelee et, kyse on 136 miljardista, niin näitten ihmisten ei tarvi ilmottaa omista sijoituksista. Niillä ei ole julkis-sisäpiirirekisteriä. Niinku millä tahansa muulla noin isolla toimijalla tietysti itsestään selvästi on. Se on esim sellainen epäkohta, et mun on vaikee ymmärtää, sit kun ne kuitenkin hallitsee, ne on Suomalainen pääoma käytännössä, niin tuo on hätkähdyttävä yksityiskohta esimerkiksi.


J: Kun tuo Matti Vuoria on , hän on tällä hetkellä sairauslomalla, tästä aika tärkeässä roolissa. Jos hän ei tuohon hommaansa pystyisi palaamaan niin pysyykö hän kuitenkin tässä näytelmässä?

S K: Matti Vuoria on ehkä enemmän meille semmonen ikoni, et mun mielestä me voidaan puhua ahneiden ja hullujen eläkepomojen aikakaudesta, jonka sellainen tietynlainen kulminaatiopiste tuo Vuoria on. Niin, siinä mielessä, ja se sanotaan siinä esityksessä ettei tuo esitys käsittele niinkään Matti Vuoriaa vaan se käsittelee tätä aikakautta, jonka, joidenka jonkinlaisia esikuvia niinku ikävällä tavalla nää eläkepomot on.

J: Otetaan toinen esimerkki. Näyttämöllä kuvataan myös entistä sosiaali ja terveysministeri Liisa Hyssälää josta 2 vuotta sitten tuli Kelan pääjohtaja. Tässä esityksessä annetaan ymmärtää että Hyssälä painostettiin aikeistaan rajoittaa lailla näiden työeläkeyhtiöiden vallankäyttöä?

S K: Joo

J: Onko tälle nyt suora vastine todellisuudessa?

S K: No, siis me ollaan haastateltu aika montaa ihmistä. Meillä on useampi lähde, jotka ovat puhuneet tuosta samasta asiasta vähän eri näkökulmasta, et se on vähän semmonen palapeli, joka me ollaan koostettu.

Et kyllä me soitettiin Hyssälälle, joka tietysti jyrkästi kiisti kaiken mutta kylhän toi nyt, näin monen kymmenen haastattelun jälkeen se tietty kuva on aika selkee, mitä siellä tapahtuu ja miten sitä valtaa käytetään että, mua ei oikeastaan enää yllätä mikään tuon maailman meiningistä.

Mä pidän erittäin epätodennäköisenä, et se ei pitäis paikkaansa. Et silloin se tarkoittais sitä et ois jonkinlainen valtava salaliitto Liisa Hyssälää vastaan ja et kaikki on päättäny valehdella just meille.

J: Siis näytelmän analyysi on että Hyssälä oli hyvis ja hän yritti hillitä sitä vallankäyttöä mutta hän ei siihen sitten kuitenkaan pystynyt.

S K: Niin, no se on kuin kertoo tuo esitys myös korruptiosta ja siitä et millä tavoin ihmiset luopuu periaatteistaan, käyttää Hyssälää esimerkkinä.

J: Hänestä tuli pahis siis?

S K: No, pahis tai niinku se yks meidän lähde sanoo et, politiikan tekeminen on todella rankka duuni. Jossain välissä poliitikot väsyy ja ne haluu siistin päivätyön. Ja silloin on hirveän helppo ehkä lähteä tinkimään periaatteista ja voi olla joskus vaikea itekin sanoa että, luopuuko niistä itse vapaaehtoisesti, tuleekin uusia ajatuksia vai onko siellä jonkinlaista painostusta.

J: Mikä se tarkka taho oli, joka painosti, jos teillä on monta lähdettä?

S K: No, täs tapauksessa suuret työeläkeyritykset. Ja usein siis on vaikea puhua työeläkeyrityksistä ja työmarkkinajärjestöistä erikseen. Et, kun mä puhun eläkepomoista, niin mä tarkoitan usein työeläkepomoja ja sit näitä työmarkkinapomoja, jotka istuu näissä hallituksissa.

J: Myös työnantaja puolta?

S K: Joo, kyllä kyllä.

J: No, tää eduskunta ykkönen sai aikanaan aika innostuneen vastaanoton mutta toisaalta tekijöitä syytettiin kansannoususta ja rienaamisesta. Minkälaista vastaanottoa tälle odotat?

S K: No, mä yritän sillä tavalla välttää kontaktia näitten tahojen kanssa, joita käsittelen esityksissä, että ehkä just sen takia että pystyis jollain tavalla suojelemaan omia periaatteita, koska se ei aina oo hirveen helppoa. Et kun me tarkastellaa poliittisia ja yhteiskunnallisia eleitä ja me tehdään ne meidän esitykset siltä pohjalta, me ei niinkään olla kiinnostuneita ihmisten henkilöistä.

Niin sit mä ikään kuin suojelen sitä tiettyä, ehkä omaa vapauttani käsitellä niitä eleitä. Et mä en halua tutustua niihin ihmisiin kauheen hyvin.



* * * * * *


SUSANNA KUPARISEN HAASTATTELUJA JA KIRJOITUKSIA:


CULT 24 – Seuraavaksi rakkaustarina? - 29.10.2012
http://cult24.fi/eduskunta-naytelmien-jalkeen-susanna-kuparinen-haluaa-tehda-rakkaustarinan/

Tulevaisuus 2030 – Vieraantuneet paskiaiset - 21.11.2012
http://www.2030.fi/paatoimittajalta/susanna-kuparinen-vieraantuneet-paskiaiset

Susanna Kuparisen bloggauksia Voima – lehdessä
http://fifi.voima.fi/blogit/tekija/susanna-kuparinen



* * * *

- Erityiskiitokset nauhoituksen tekstiksi purkamisesta Kukkosen Artolle! -

 

* * * *

Oikeusturvan ajankuvan etusivulle > tästä linkistä -

* * * *

- Muista myös avoimet kanavamme Twitterissä ja Facebookissa -


Kun kaikki tietävät. Kaikki ymmärtävät. Isojakin asiakokonaisuuksia.

* * * *


- Kaikki kirjoituksemma linkit ovat julkaisun hetkellä toiminnassa -


Tunnisteet: , , , , , , ,